Olli Järvenkylä: Ympäristö on ykkönen

Etusivu,Kirjoituksia

Järvenpääläisten yhteiseen olohuoneeseen, Rantapuistoon on viime vuosina panostettu rutkasti ja se kukoistaa varsinkin aurinkoisina kesäpäivinä. Kaupungissa on myös muita viheralueita ja luontokohteita, joista tulee pitää huolta. Uusien ulkoilualueiden ja luontoreittien suunnittelussa tulee ottaa huomioon niiden monikäyttöisyys.

Rantapuistossa on ehtinyt tapahtua paljon sen jälkeen, kun siellä ensimmäisiä kertoja kävin kesällä 1980. Koulukaverien kanssa juhlistimme kesäloman ja uuden radiokanavan, Ylen Rockradion alkamista. Kokoonnuimme matkaradion kera edellisvuonna pystytetyn ja ristiriitaisen vastaanoton saaneen Kolmisointu-patsaan viereiselle nurmelle. Nykyään niin massiiviset terijoensalavat olivat hädin tuskin ranteen paksuisia rimpuloita. Muutamaa puistonpenkkiä lukuun ottamatta ei alueella ollut mitään rakenteita, palveluista puhumattakaan.

Nykyinen vihreä helmi on koko kaupungin monitoimitila ja Kolmisointukin osa järvenpääläistä identiteettiä. Rantapuisto on mainio esimerkki virkistyskohteesta, missä on onnistuneesti yhdistetty erilaisia käyttäjäryhmiä ja niiden tarpeita. Tämä saadaan aikaan hyvällä suunnittelulla ja pitkäjänteisellä työllä. Tätä todistan, kun istuskelen puistossa aurinkoisena viikonloppuna kahvilla ja seuraan alueelle levittäytynyttä valtavaa tekemisen ja kokemisen kirjoa.

Hiekka- ja nurmialueilla heitellään frisbeetä ja petankkikuulia. Päällystetyillä väylillä lenkeillään, kävellään, pyöräillään, rullaluistellaan ja liikutaan lemmikkien kanssa. Joku on ripustanut riippumaton puuhun ja puiston pöydille on levitetty pikniktarpeita. Rantaviivalla innokkaat kalamiehet virittelevät välineitään ja vesillä on soutajia, melojia sekä sup-lautailijoita. Alueen harrastustarjontaa täydentävät minigolfrata, lasten leikkipaikka, kuntoiluvälineet, skeittipuisto ja pallopelikenttä. Herkkuja kaipaaville löytyy apua kahviloista, ravintolasta ja jäätelökioskista. Tästä kaikesta en olisi voinut edes uneksia 40 vuotta sitten.

On toivottavaa, että kaupungilta riittää voimavaroja myös muiden viheralueiden ja luontokohteiden ylläpitoon. Mainio uutinen oli, että kaupunki on yhdessä Metsähallituksen kanssa aloittamassa Lemmenlaakson natura-alueen hoitotöitä. Hoidon avulla kunnostetaan Lemmenlaakson eteläosan avoimia ja puustoisia perinnebiotooppeja. Tulevaisuudessa Lemmenlaaksossa on myös laiduneläimiä, jotka auttavat pitämään maisemaa avoinna. Lampaat ovat maisemanhoidon apulaisina myös Vanhankylänniemessä.

Myös Lemmenlaakson luonnonsuojelualueen retkeilyreitit kaipaisivat hienoista kohentamista. Osan pitkospuiden ja ojien ylittämiseen tarkoitettujen rakenteiden parasta ennen päivämäärä on mennyt jo aikaa sitten. Kunnossa olevat rakenteet ja reittimerkit tekevät retkeilystä turvallisempaa ja ohjaavat ulkoilijat pysymään reitillä. Reitin kosteimpien kohtien kestävöittämistä esimerkiksi soralla voisi harkita. Tällä ehkäistäisiin uusien sivupolkujen syntymistä ja siitä kiittäisi myös luonto. Kasvavien kävijämäärien aiheuttama rasitus luonnolle kannattaa ohjata halutuille ja rajatuille alueille.

Jo olemassa olevien ja tulevien ulkoilupaikkojen suunnittelussa ja kunnostamisessa tulee ottaa huomioon niiden monikäyttöisyys ja uusien lajien kirjo sekä eri vuodenajat – luontoa unohtamatta. Tämä vaatii hieman uudenlaista ajattelua. Enää ei siis tehdä latu-uraa vain hiihtäjille, polkua kävelijöille tai reittiä ajajille. Eri puolella Suomea on toimivia esimerkkejä talvisista monikäyttöreiteistä, mihin mahtuvat rintarinnan hiihtäjät, maastopyöräilijät, kävelijät ja jopa koirien ulkoiluttajat.

Eri toimijoiden välisestä rinnakkaiselosta on esimerkkinä entinen ”Paaviksen pururata”, joka on nykyään ulkoilijoiden monipuolisessa käytössä. Siellä muun muassa kuntoillaan, retkeillään, juostaan ja pyöräillään. Kaikkea ei voi eikä pidä sälyttää kaupungin niskaan, vaan myös me asukkaat voimme olla aloitteellisia ja aktiivisia. Maastopyöräilyaktiivien toimesta alueelle on rakentunut mtb-reittejä ja pumptrack-rata, joiden rakentamiseen ja parantamiseen myös kaupunki on osallistunut osallistuvan budjetoinnin kautta.

Rakentamisen ja tiivistyvän kaupunkirakenteen takia viher- ja ulkoilualueiden merkitys tulee kasvamaan entisestään. Pidetään yhdessä luonnosta huolta ja mahdollistetaan sen kestävä ja monipuolinen virkistyskäyttö kaikille meille kuntalaisille.

Olli Järvenkylä

luontoyrittäjä, eräopas

kuntavaaliehdokas, SDP