Käsittelyssämme olevan Keski-Uudenmaan kuuden kunnan yhteisen työllisyysalueen perustamisen taustalla on edellisen eduskunnan hyväksymä uudistus, jossa työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirretään työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025 alkaen.
Valtuustolle esitetään hyväksyttäväksi työllistysalueen yhteistoimintasopimusta ja palvelusuunnitelmaa, joita molempia on valmisteltu yhteistyössä Hyvinkään, Järvenpään, Tuusulan, Nurmijärven, Pornaisten ja Mäntsälän kanssa.
Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä kannattaa yhteistoimintasopimuksen ja palvelusuunnitelman hyväksymistä.
Keski-Uudenmaan työllisyysalueen valmistelua on tehty kuluvan syksyn aikana ripeällä aikataululla. Valmistelussa on tehty hyvää työtä, vaikka aikaa ei ole ollut paljon. Yhteistoimintasopimus ja palvelusuunnitelma tulee toimittaa valtiolle lokakuun loppuun mennessä.
Moni erityisesti palvelusuunnitelmaan liittyvä yksityiskohta tuleekin tarkentumaan ensi vuonna ja samalla tarkentuu tieto siirtyvästä henkilöstöstä TE-toimistosta työllisyysalueelle.
Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä pitää TE-uudistuksen taustalla olevia tavoitteita hyvin kannatettavina. Kunnilla on jatkossa paremmat edellytykset tukea työllisyyttä alueellisella tasolla.
Kunnille koituu myös merkittävä kannustin, jos onnistumme pienentämään kunnille koituvia työmarkkinatuen kustannuksia hyvällä työllisyyden hoidolla. Näemmekin valtuustoryhmänä onnistuneen työllisyydenhoidon yhdeksi tärkeäksi keinoksi parantaa kaupungin talouden liikkumavaraa pitkäjänteisesti tulevaisuuteen.
On tietysti syytä tunnustaa ja huomioida, että hyvä työllisyys ei toteudu vain kuntien ja työllisyysalueiden toimilla. Tarvitaan myös vahvaa panostusta korkeamman työllisyysasteen eteen valtiovallalta ja etenkin maan hallitukselta.
Erityistä huolta kannammekin hallitusohjelman niistä kirjauksista, joilla heikennetään työllisten ja työttömien asemaa, esimerkiksi irtisanomissuojaa.
Jo mainitun hallitusohjelman henki on myös sellainen, että sillä mahdollistetaan pahimmassa tapauksessa työttömien työllistyminen jatkuvasti vain osa-aikaisesti. Työllisyyden hoitamisen tulisikin tapahtua löytämällä pitkäjänteisiä ratkaisuja. Saman prosessin toistaminen kerrasta toiseen synnyttää todennäköisesti enemmän kuluja kuin hyötyjä.
Katsommekin, että valtiovallan on tärkeää omilla toimillaan edistää myös työllisyysalueiden onnistumisen mahdollisuuksia, eikä vaikeuttaa niitä.
Myös työllisyysalueiden välisen yhteistyön vakiintumiseen on tärkeää panostaa tulevaisuudessa.
Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä pitää hyvänä, että Keski-Uudenmaan työllisyysalue ollaan organisoimassa ns. vastuukuntamallilla. Mallin ansiosta työllisyysalueen taloudenhoidosta on mahdollista tehdä ennakoivampaa kuin vastaavassa kuntayhtymässä.
Talouden langat pysyvät siis vahvemmin kuntien käsissä. Järvenpään rooli vastuukuntana toteuttaa myös hyvin kaupungin strategiaa.
Lopuksi haluamme kiittää kaikkia valmisteluun osallistuneita ja kumppanikuntia työllisyysalueen valmistelusta menneen syksyn aikana.
Jaa tämä artikkeli